Aktualności

Nagrody Rektora PRz

24-08-2020 r.
, red. Piotr Jankowski-Mihułowicz

18 sierpnia 2020 r. dr hab. inż. Piotr Jankowski-Mihułowicz, prof. PRz otrzymał dwie zespołowe nagrody Rektora PRz za osiągnięcia naukowe uzyskane w 2019 r. Pierwsza z nagród została przyznana za uzyskanie patentu na wynalazek pt. Tekstroniczny identyfikator RFID (UP RP, nr prawa wyłącznego: PAT.231291), natomiast druga - za współpautorstwo publikacji pt. Factors affecting the synthesis of autonomous sensors with RFID interface (Sensors, ISSN: 1424-8220, Vol. 19, No. 20, 4392, 2019, DOI: 10.3390/s19204392).

W obszernym materiale wskazanej publikacji dokonano przeglądu wyników autorskich badań, które razem z szesnastoma zastrzeżeniami patentu aktualnie stanowią podstawę dalszych prac jednego z zadań projektu MNiSW pt. Regionalne Centrum Doskonałości Automatyki i Robotyki, Informatyki, Elektrotechniki, Elektroniki oraz Telekomunikacji Politechniki Rzeszowskiej (027/RID/2018/19). Ponadto, tematyka ta stanowi zainteresowanie: przedsiębiorstw branży tekstylnej planujących wdrożenie opracowanej w PRz technologii, a także mediów, co m. in. znalazło swój wyraz w audycjach i publikacjach prasowych: 21.03.2019 r. wywiad dla Polskiego Radia Rzeszów (materiał wyemitowany w audycji redaktor Agnieszki Lipskiej),  04.03.2019 r. wywiad udzielony Dziennikowi Gazecie Prawnej (materiał opublikowany w artykule red. Jakuba Kapiszewskiego pt. Ubrania zyskają głos. Oto wizja naukowców z Politechniki Rzeszowskiej, Dziennik Gazeta Prawna, nr 48 (4950), A25, 8-10 marca 2019 r.), 11.02.2019 r. wywiad udzielony Polskiej Agencji Prasowej (materiał opublikowany 18.03.2019 r. w artykule red. Karoliny Duszczyk pt. Haftowana antena i guzik z mikroprocesorem, czyli nowe możliwości tekstroniki, serwis Nauka w Polsce).

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję